Семейството на пъстървите е голямо, а славата им се носи на няколко континента. Сред тях добре известна е речната пъстърва. Историята около пъстървите е толкова стара, че не е много известно, кое съществува по-рано – риболов или пъстърва.
Пъстървата е първия вид, които е поставил началото на изкуственото отглеждане.
Видовете пъстърва са главно три от рода, а техните особености са в резултат от начина им на живот и местообитанието. Като обща характеристика за пъстървите е известно, че обичат да обитават езерни води, студени ручеи и в редки случаи солени морски водоеми. Хищни риби са и постоянно се движат, мигрирайки.
За разлика от езерните риби, речните пъстърви се движат почти непрестанно, в резултат, от което развиват силна мускулатура. Достигат 30 кг, а при завръщането си в планинските водоеми, след миграцията и хвърлянето на хайвера повечето умират. Силното тяло често служи за храна на младото поколение пъстърви.
Речната пъстърва е типичен представител за спортен риболов. Тя е борбена, красива, изключително пъргава и страхотен плувец.
Речната позната дори като балканска пъстърва се адаптира бързо към водоемите. Според учени с годишните миграции на пъстърви от едни води в други са се формирали някои от видовете им. Така се появява и днешната речна пъстърва. Във всички случаи появата на речна пъстърва по нашите водоеми радва рибарите
Речна пъстърва отнасяща се към Salmonidae или т.нар. семейство на пъстърви. Многообразието в него наброява 35 вида спадащи към 9 рода. По нашите води се срещат и ловят само някои видове пъстърва и те са:
Сребърна пъстърва – живее по езера в Ирландия. Днес се развъжда главно по изкуствен начин, а като главна причина за изчезването й са наличието на хищни риби във водоемите;
Дъговидна пъстърва - разпространена в Северна Америка. Поделя се на дъговидна с размери между 25 и 65 см и стоманено глава, с големина от 50 до 100 см. Първия вид достига 7 кг, а вторият 10 кг. Месото й е богато на протеин и лишено от мазнини;
Охридска пъстърва - среща се в района на Охридско езеро в Македония, но все по-рядко. Достига 20 до 60 см. И тежи максимум 15 кг.
Кафява пъстърва - разпространена в Европа речна пъстърва или балканска речна пъстърва. На големина достига 40 см и може да тежи между 15-20 кг.
Тъмна ручейна пъстърва – разпространена в Европа и в студените води на Северна Америка. Има най-малки размери, между 20-25 см и тежи до 2 кг. На цвят е тъмно маслинова по люспите.
Всички видове пъстърва имат бяло, нежно и много вкусно месо. Смятат се за деликатес в много страни и има десетки технолигий по-които се приготвят. Наличието на омега-3 мастни киселини и хайвер богат на витамин А, прави семейството на Пъстървови много уважавано от всички.
Вкусна за приготвяне е речна пъстърва печена като филе в чеснов сос и с магданоз; С цел да се съхрани мекия и деликатен вкус може да се остави и леко алангле. За да не се нарани рибата по време на чистене се избягва обезлюспяването, за целта може само да се филетира с нож за обезкостяване.
Ресторант със страхотна гледка, уютна обстановка и вкусна храна. Препоръчвам!
Доволни сме от всичко!