Концерт на Софийска филхармония от цикъла „Класиката в киното“, диригент Найден Тодоров, гост Филип Квинт, на 10.05, от 19ч, Зала България!

избери вариант
УСЛОВИЯ

Описание:

Концертен цикъл „Класиката в киното“

Програма
Ерих Корнголд – Концерт за цигулка и оркестър
Дмитрий Шостакович - музика из филма "Стършел"

Диригент: НАЙДЕН ТОДОРОВ
Солист: ФИЛИП КВИНТ, цигулка

Никак не са чести срещите с артисти, номинирани за „Грами“, както и срещите със звука на цигулка "Зенхаузер" от 1738 г. на Гуарнери дел Джезу. Като прибавим и Концерта за цигулка на Корнголд, съчетанието е уникално!


Офертата включва:

 • 1 билет на място според избрания ваучер, за концерта „Класиката в киното“ с диригент Максим Ешкенази, на 07.04. от 19ч. в Зала България
 • Местата са на партер - ценова зона 50лв (15 ред в среда- ляво) и ценова зона 40лв (15 ред - ляво).
 • Задължително е да имате отпечатан ваучер за касата на залата.

УСЛОВИЯ НА ОФЕРТАТА:

 • Ваучерът е валиден до 10.05., до 18.30ч., след това става невалиден.
 • Ваучерът не е билет, срещу 1 ваучер ще получите 1 билет на касата на Концертен комплекс “България”, ул. “Аксаков” № 1.
 • От актуалната промоция може да се възползвате само чрез закупуване на ваучер от Deals.bg.
 • Всички общи условия на Deals.bg.

Едва ли има по-филмова творба от жанра солов концерт. Цялата тъкан на Концерта за цигулка и оркестър от Корнголд е съставена от теми, които авторът му пише за Холивуд през 30-е. Първата част Moderato nobile започва със соло цигулка, което е тема из филма "Още една зора" (1937), изкачваща се с две октави само в пет тона. От филма "Хуарес" (1939) е втората тема, по-експанзивна и разчитаща на оркестъра. Във втората част Romanze кларинетно соло представя главната тема, която е цитат от филма "Антъни Адвърс" (1936) и я репризира след контрастен среден дял, който изглежда е единственият композиран специално за концерта. Allegro assai vivace е най-трудната част за солиста. Започва с "жига стакато", която води към втората тема, основаваща се върху основния мотив от филма "Принцът и просякът" (1937). Работейки в пищния лиричен стил, напомнящ Виена от края на ХІХ в., Корнголд пише концерта си за разгърнат инструментален състав. Освен соловата цигулка партитурата изисква две флейти (вкл. пиколо), два обоя (вкл. английски рог), два кларинета, баскларинет, два фагота (вкл. контрафагот), четири валдхорни, два тромпета, тромбон, арфа, струнни, както и колоритна ударна група от тимпани, голям барабан, чинели, гонг, камбани, глокеншпил, вибрафон, ксилофон и челеста.

Корнголд се зарича да не композира нищо освен филмова музика, с която издържа себе си и семейството си, докато Хитлер не бъде победен. Когато завършва Втората световна война той престава да се занимава с филми и се съсредоточава върху музика за концертната зала. Концертът за цигулка е първата такава творба, чийто инициатор е един друг емигрант, цигуларят Бронислав Хуберман. Корнголд не може да се примири с мисълта, че успял филмов композитор е този, който се е продал на Холивуд, също както преди не е можел да се примири с намеците на мнозина критици, че неговите творби се изпълняват само защото е син на музикалния критик Юлиус Корнголд. Затова решава да се докаже с творба, която съчетава жизненост и висше владеене на занаята. Концертът е посветен на Алма Малер, вдовицата на Густав Малер, учител на Корнголд в детските му години. Премиерата е на 15 февруари 1947 г. с Яша Хайфец и Симфоничния оркестър на Сейнт Луи под палката на Владимир Голшман. Изпълнението е прието с най-възторжената овация в историята на Сейнт Луи. На 30 март 1947 г. Хайфец изпълнява концерта в Карнеги хол с Нюйоркската филхармония с диригент Ефрем Курц. Концертът е записан и предаван по радиото. Изпълнението на Хайфец въвежда творбата в стандартния репертоар и тя скоро става най-популярната пиеса на Корнголд. Сред най-забележителните записи на Концерта е този на Ицхак Пърлман с Андре Превен и Питсбъргския СО; на Гил Шахам с Андре Превен и Лондонския СО; на Николай Знайдер с Валери Гергиев и Виенската филхармония; на Джеймс Енес с Брамуел Туви и Ванкувърския СО, както и на Филип Куинт с Карлос Мигел Прието и СО на Минерия.

Цигуларят ФИЛИП КВИНТ си проправя необичайна пътека със своето страстно желание да преобрази традиционните творби, да преоткрие пренебрегвания репертоар и да поръчва творби на съвременни композитори. Дали със своята група за танго "Квинт-квинтет" или - както напоследък - с джазово трио, неговата отдаденост на опознаването на различни стилове и жанрове и дисковете, които му носят награди, са му спечелили име на един от водещите цигулари в днешно време. Непрекъснато търсен по цял свят, Филип Квинт свири с оркестрите на Лондон, Лос Анджелес, Чикаго, Ваймарската държавна капела, Комише опер Берлин, MDR в Гевандхаус и се появява като солист на най-значими оркестри в зали от "Гевандхаус" в Лайпциг до "Карнеги хол" в Ню Йорк като същевременно става първият класически музикант с главна роля в значителен независим документален филм (Downtown Express), показан през 2010 г. Сред диригентите с които свири са Мари Олсъп, Андрю Литън, Курт Мазур, Хорхе Мещер, Едо де Ваарт, Людовик Морло, Мартин Пантелеев.
Роден в Санкт-Петербург, Филип Квинт учи в московското специално музикално училище за даровити деца при прочутия цигулар Андрей Корсаков и прави дебюта си с оркестър на 9 години с Концерт № 2 от Виенявски. След като се премества в САЩ, учи в "Джулиард", където получава бакалавърска и магистърска степен. Сред педагозите му са Дороти Дилей, Чо-Лянг Лин, Масао Кауасаки, Исак Щерн, Ицхак Перлман, Арнолд Стайнхард и Феликс Галимир.
Получил множество номинации за "Грами", за своите записи на концертите на Корнголд и Уилям Шуман.
Сред ангажиментите му през настоящия сезон са дебют със СО на Колорадо под палката на Андрю Литън и концерт с пианиста Марк-Андре Амлен на "Руския фестивал" на Луцернския симфоничен оркестър. По покана на Владимир Спиваков Филип Квинт ще изпълни Концерта за цигулка от Корнголд на откриването на Международния фестивал в Колмар (Франция) под палката на Туган Сохиев. В Чикаго ще свири на откриването на новата зала "Мери Галвин" в една програма с Рене Флеминг.
Филип Квинт свири на величествения "Зенхаузер" от 1738 г. на Джузепе Гуарнери "Дел Джезý", предоставен от Обществото "Страдивари".

ВАЖНО! Можете да се възползвате от актуалната промоция само чрез закупуване на ваучер от Deals.bg. Неизползван в срок ваучер се счита за невалиден и сумата по него не се възстановява!

 

-40% 40.00 лв. от 24.00 лв.

За Софийска Филхармония:

 • Софийска Филхармония
 • Концертен комплекс "България", ул."Аксаков" №1, София
 • тел. 987 76 56 (билетна каса)
 • Няма фиксирано работно време...

Подобни оферти