Софийска филхармония и НФХ „Светослав Обретенов” представят "Литургия на св.Йоан Златоуст" на Рахманинов, на 12.05, от 19ч, Зала България!

избери вариант
УСЛОВИЯ

Описание:

Сергей Рахманинов
Литургия на Св. Йоан Златоуст оп. 31

Диригент: СЛАВИЛ ДИМИТРОВ 
Национален филхармоничен хор „Светослав Обретенов”
солисти: ГЕОРГИ СУЛТАНОВ, тенор; ПЛАМЕН КУМПИКОВ, бас

Части: 1. Велика ектения 2. Благослови, душе моя, Господа 3. Слава Отцу – единороднаго сина 4. Во царствие Твоем 5. Придите, поклонимся 6. Господи, спаси Благочестивия 7. Сугубая ектения 8. Херувимская песнь 9. Просительная ектения 10. Символ веры: верую 11. Милость мира 12.Тебе поем 13. Достойно есть 14. Отче наш 15. Един свят 16. Хвалите Господа с небес 17. Благословен граду-Видихом свет 18.Да исполнятся уста наша 19.Буди имя Господне 20. Отпущение


Офертата включва:

 • 1 билет на място според избрания ваучер, за концерта "Литургия на св.Йоан Златоуст" на Рахманинов, на 12.05, от 19ч, в Зала България
 • Местата са на партер - ценова зона 20лв (15 ред в среда- ляво) и ценова зона 15лв (15 ред - ляво).
 • Задължително е да имате отпечатан ваучер за касата на залата.

УСЛОВИЯ НА ОФЕРТАТА:

 • Ваучерът е валиден до 12.05., до 18.30ч., след това става невалиден.
 • Ваучерът не е билет, срещу 1 ваучер ще получите 1 билет на касата на Концертен комплекс “България”, ул. “Аксаков” № 1.
 • От актуалната промоция може да се възползвате само чрез закупуване на ваучер от Deals.bg.
 • Всички общи условия на Deals.bg.

Още от първите години на творческата си дейност Рахманинов изпитва влечение към духовните жанрове. През 1892 година той пише духовен концерт «В молитвах неусыпающую Богородицу...», който остава непубликуван в течение на много десетилетия. По-късно композиторът се кани да създаде пълен литургичен цикъл, но вероятно поради тежкото душевно състояние, в което се намира след провала на първата му симфония, това това намерение остава неосъществено.

Интересът на Рахманинов към църковното пеене и към изкуството на Древна Русия не е случаен . Композиторът е тясно свързан с видните представители на „възрожденското движение“ в църковното пеене Касталски и Смоленски и заедно с тях търси форма на въплъщение на нравствения и естетически народен идеал.

През лятото на 1910 година, докато си почива в семейната вила в Ивановка от направеното през 1909 американско турне, Рахманинов започва работа над едно от двете си най-значими хорови акапелни произведение – Литургията на Свети Йоан Златоуст. В едно свое писмо от месец юли, композиторът пише на приятеля си Никита Мороз: „Отдавна искам да напиша Литургия и ето че от известно време насам се опитвам да го направя . Започнах работа върху творбата малко случайно, а тя изведнъж ме омагьоса и след това я завърших много бързо. Отдавна не съм писал нещо с такова удоволствие“.

Първото изпълнение на Литургия опус 31 се състояло на 25 ноември (8 декември) 1910 година на концерт на Синодалния хор под диригентството на Н.Данилин. На 25 март 1911 тя била изпълнена повторно в Петербург от хора на Мариинския театър под диригентството на автора. „Тържествената тишина, дълбокото внимание и одухотвореното изражение на лицата на слушателите свидетелстваха за това, че музиката на Рахманинов е намерила път към сърцата им“ спомня си съвременник. Но някои критици упрекват композитора в „нецърковност“, отбелязвайки, че това не е църковна музика в тесния смисъл на думата, а е по-скоро композиция върху църковен текст. Композиция свободна, със сложни, непривични за църквата хармонии и провеждане на гласовете, звукова живопис с „похвати на вокална оркестрация“. Строго осъждайки „модернистичния дух“ на творбата, църковните власти отказват да дадат разрешение тя да бъде изпълнявана по време на църковните богослужения. Рахманинов от своя страна не прави нищо за да я популяризира, и литургията потъва в забвение.

Част от Литургията е изпълнена на концерт в Ню Йорк на 24 януари 1914 година от хора при Руската катедрала „Свети Николай“, дирижиран от Иван Горохов.
През 1988 излиза ново, възстановено издание на Литургията, дело на Антони Антолини. В него са включени оцелелите части от тази чудесна творба, съхранявани в Православния манастир в САЩ , и микрофилм от Конгресната библиотека. По повод реконструкцията на литургията, американската публична телевизия PBS показва документален филм, озаглавен „Преоткритият Рахманинов“. Филмът е дело на телевизията в Сан Хозе , Калифорния.

Литургията съдържа 20 части за смесен хор. Три от тях имат солови партии: втората част (Благослови, душе моя, Господа) за алт, десетата част (Верую) за бас и 12-а част (Тебе поем) за сопрано. Две от частите - №14 и №19 са написани за двоен хор.

ВАЖНО! Можете да се възползвате от актуалната промоция само чрез закупуване на ваучер от Deals.bg. Неизползван в срок ваучер се счита за невалиден и сумата по него не се възстановява!

 

-33% 15.00 лв. 10.00 лв.

За Софийска Филхармония:

 • Софийска Филхармония
 • Концертен комплекс "България", ул."Аксаков" №1, София
 • тел. 987 76 56 (билетна каса)
 • Няма фиксирано работно време...

Подобни оферти