Разгледайте забележителностите на Старосел и Хисаря с еднодневна екскурзия с транспорт и екскурзовод от Елея Тур!

УСЛОВИЯ

Описание:

Докоснете се до магията на едни от най-древните места на Балканите!

Само сега благодарение на Елея Тур!


Офертата включва:

 • Срещу един ваучер за един човек получавате:
 • Транспорт.
 • Екскурзоводско обслужване.
 • Екскурзоводски беседи.
 • Туристическа застраховка.

Доплащания:

 • Входна такса храм Старосел – 4 лв.
 • Входна такса Археологически музей Хисаря – 2 лв.
 • Входна такса римска гробница – 2 лв.
 • Входна такса Източна каранова могила – 2 лв.
 • Обяд.
 • Разходи от личен характер.

УСЛОВИЯ НА ОФЕРТАТА:

 • Дата на екскурзията: 01.05. 2016 или 25.06.2016 г.
 • Ваучерът е валиден до 08.04.2016 г. за сключване на договор с агенцията, но не по-късно от 5 дни преди избраната дата на отпътуване.
 • Преди да закупите ваучер е необходимо да се обадите в агенцията, за да проверите наличните свободни места.
 • Необходимо е до 2 дни след закупуване на ваучера, да се свържете с агенция Елея Тур, за да подпишете договор за екскурзията.
 • Необходимо е да представите разпечатан Вашия ваучер при подписване на договора.
 • Всеки може да закупи неограничен брой ваучери за себе си и за подарък.
 • От актуалната промоция може да се възползвате само чрез закупуване на ваучер от Deals.bg.
 • Всички условия на Травел Deals.bg.

ПРОГРАМА: 
Отпътуване от площад "Александър Невски" в 07.30 ч. Пристигане в Старосел около 9.30 часа. Посещение на откритите през 2000 г. от Георги Китов тракийски могилив местността Четиньова могила и могила Хоризонт. Археологическите находки в района на село Старосел свидетелстват за древни поселения отпреди 7-8 хилядолетия. През 5 век пр.н.е. тук е било разположено древно тракийско селище с могъщи племенни вождове и богата местна аристокрация. 
Тракийският култов комплекс при Старосел е сред Стоте национални туристически обекта.Това е най-големият открит досега тракийски царски комплекс с мавзолей. Гробницата-хероон впечатлява с внушителната ограда (крепида) от каменни блокове, парадно стълбище с коридор и култова площадка. Входът е очертан от плочи с пластична и цветна украса. Вътрешното помещение е огромна (диам. 4,80 м) кръгла куполна камера с полуколони и цветни орнаменти. От северната страна на храма се намира вкопана скална вана за производство и съхранение на вино. Тя е с елипсовидна основа и плътна замазка. При разкопките вътре са намерени съдове за пиене на вино и цедилки.
Според изследователи във вътрешната кръгла куполна камера са се изпълнявали тайни орфически ритуали.  Целта им е била усъвършенстване и извисяване на царя до антроподемон.
На 30 м южно от куполната сграда, е открит „кенотаф“ - празен гроб, а около него в три отделни ями – разчленено на три човешко тяло и богати дарове – златен пръстен, съдове, конска амуниция, въоръжение.
Тракийският храм отрит в "Хоризонт" е част от тракийския култов център. Състои се от открита структура с колонада, построена през V-IV в.пр.н.е. Той е изграден във вече готова могила, част от насипа на която е отнета за построяването. След това правоъгълното помещение е затрупано, а отпред е останала видима колонадата от 6 лицеви и по 2 странични колони с капители в ранен дорийски стил. Той е единственият разкрит засега в Тракия храм с колонада от десет на брой колони. В средата на IV в.пр.н.е. храмът се превръща в мавзолей. Могилата е ограбена в древността. От ритуалните дарове (при разкопките са открити 15 пластинки от златната ризница, 12 бронзови върха за стрели, сребърни мъниста) личи, че в нея е погребан тракийският владетел или аристократ. Пристигане в Хисаря около 12.00 часа. Свободно време за обяд. Посещение на забележителностите на Хисаря.Хисаря е съхранил многовековната си история, като доказателство за това са множеството антични паметници и останките от римската епоха, които са много добре запазени и до наши дни. През V в. е третият по големина град в провинция Тракия след Филопопол (Пловдив) и Берое (Стара Загора). По своята запазеност и оригиналност укрепителната система и архитектурата на римския град Диоклецианопол (античната Хисаря) се нарежда сред първите места в Европа. Термите на са едни от малкото запазени римски терми на Балканския полуостров, в които са били извършвани процедури и лечение с минерална вода. Съхранени почти до покрив, те впечатляват със своята оригиналност. От вътрешната страна помещенията са били облицовани с бял мрамор. За отопление е била използвана минералната вода. Запазен е и римският амфитеатър на града (първата пол на IV в. ). Той е от типа на циркусите и в него са се провеждали спортни състезания и борби с животни, като са се спазвали каноните на новата християнска идеология да не се пролива кръв. Отлично запазена е арената и обслужващите амфитеатъра помещения. След въвеждането на християнството като официална религия в Римската империя през първите десетилетия на IV в., Диоклецианопол се превръща във важен християнски център – седалище на епископ. Откритите в града 10 раннохристиянски базилики от периода IV-VI в. отразяват особеностите в развитието на раннохристиянската архитектура. Това може да се види и днес в добре запазените и експонирани храмове. Интерес представлява единствената открита досега двукорабна базилика, която е построена през средата на V в. върху част от казармения комплекс на античния град. На около 300 м южно от укрепения град се намира римската гробница. Тя е една от най-големите открити досега на Балканите от късноримската епоха. Със своята изящна вътрешна декорация и неповторима подова мозайка тя представлява изключителен интерес както за специалисти, така и за туристи. Отпътуване за София. Пристигане на площад "Александър Невски" около 20.00 ч.

****
Забележки:
Екскурзията се провежда при минимум 40 записани. Срок за уведомяване за недостигнат минимум, 2 дни преди датата на отпътуване.
Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата.

Необходими документи: лична карта.

****

Туроператор Елея Тур ЕООД с Удостоверение за регистрация РКК-01-7281 е застрахован по смисъла на чл. 42 от Закона за Туризма в застрахователна компания  Алианц България, с номер на задължителната застраховка по чл.42 от Закона за Туризма 13160143210000006 от 19.06.2014 до 18.06.2015г. Адрес на застрахователя София бул. Княз Дондуков 59 п. код 1504.
 
****

ВАЖНО! 
Може да се възползвате от актуалната промоция само чрез закупуване на ваучер от Диийлс.бг. Неизползван в срок ваучер се счита за невалиден и сумата по него не се възстановява!

 

Топ цена 37.00 лв.

За Елея Тур:

 • Елея Тур
 • София, бул."Васил Левски" 99,вх.В,ап.31
 • 02/821 03 20 0887 827 809 0879 330 773
 • Няма фиксирано работно време...

Подобни оферти